Olie- en gasconcern Shell heeft flink last van lagere olieprijzen. Toch denkt topman Ben van Beurden beleggers in 2016 evenveel dividend te kunnen uitkeren als in 2015.

De winst van olie- en gasconcern Shell is in het vierde kwartaal van 2015 bijna gehalveerd vanwege de sterk gedaalde olieprijzen. Dat maakte het Brits-Nederlandse bedrijf donderdag bekend.

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief items, de maatstaf voor het concern en de financiële markten, bedroeg 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro), tegen 3,3 miljard dollar een jaar eerder. Vorige maand kwam Shell al met een raming naar buiten voor het resultaat in het vierde kwartaal. Toen werd gesproken over een winst van 1,6 tot 1,9 miljard dollar.

De Brits-Nederlandse gasreus heeft veel last van de dalende olieprijs. Daardoor staat de koers van het aandeel al een tijd onder druk. Sinds afgelopen december is de prijs van een aandeel gedaald van 24 euro naar ongeveer 19 euro.

Dividend op peil houden

De olieprijzen kelderen en de winst verdampt, toch blijft Shell vasthouden aan het dividend van 0,47 euro per aandeel in het eerste kwartaal van 2016. Hoe kan Shell dat betalen?

De kosten van het dividend schat Shell voor dit jaar op 15 miljard dollar als de transactie met BG is afgerond. De operationele winst geschoond voor voorraadeffecten kwam in 2015 uit op 10,7 miljard dollar, een stuk hoger dan de nettowinst. Maar dat is nog steeds niet genoeg om het dividend uit te keren.

Om daar meer gevoel voor te krijgen, moet je naar andere zaken kijken. Zo bedroeg de zogenoemde kasstroom uit operationele activiteiten – het geld dat het bedrijf binnenstroomt exclusief boekhoudkundige zaken zoals afschrijvingen – over 2015 29,8 miljard dollar, een substantiële som.

De kasstroom kan uiteraard niet zo maar worden uitgekeerd aan aandeelhouders. Shell moet jaarlijks miljarden dollars reserveren voor investeringen in olie- en gasprojecten. Daar zet topman Van Beurden echter flink de rem op. Zo wil Shell na de overname van BG in 2016 bij elkaar voor 33 miljard dollar aan investeringen doen, een reductie van 45 procent voor het gecombineerde bedrijf vergeleken met 2013. Toch is dat nog altijd zoveel geld dat dat de operationele kasstroom daar grotendeels voor nodig is.

Banen schrappen, bezittingen verkopen

De olie- en gasreus heeft echter nog twee andere knoppen om aan te draaien: verkopen van bezittingen en verdere kostenreducties. Voor de periode tussen 2016 en 2018 wil Shell voor 30 miljard dollar aan minder renderende bezittingen verkopen. Daarnaast verwacht Shell na de overname van BG voor 3 miljard dollar aan extra besparingen te kunnen boeken in 2016, onder meer door 10 duizend banen te schrappen.

In een notendop: om de bij Shell ‘heilige’ winstuitkering voor aandeelhouders te borgen, gaat topman Van Beurden minder investeren, onderdelen verkopen en dieper snijden in de kosten.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl